Typetjes over de kop

Plien en Bianca weergaloos in zesde theatershow

Hun zesde theatervoorstelling Gaat het nog door? is een pareltje. Genomineerd voor de beste cabaretvoorstelling van 2015. Plien en Bianca: koninginnen van het oversized typetje.

Twintig meter. Dat is de afstand die voetbalvaders in acht moeten nemen bij een wedstrijd; en hun kroost het moet ondertussen stellen zonder ‘scheids’. Het is een proef van de KNVB om ‘het vrije voetbalspel terug te krijgen’. Want in hun drang om voetbalprofs te bouwen gaan vaders in hun opjutterij vaak over de schreef. Móeders hebben de ook in Nederland bekende tv-serie bij TLC Toddlers & Tiaras. Het zijn videoverslagen van minimissverkiezingen, kleine hummeltjes, fotomodellen in spe, rondparaderend met make-up, valse wimpers en bruiningscrème. Hun moeders? Die zijn vaak minstens zo fanatiek als de kinderen, die maandenlang trainen voor het perfecte dansje en de bijbehorende, onvermijdelijke ontwapenend uitwerkende glimlach. Een eigen beautycoach en een persoonlijke stylist is geen zeldzaamheid. En tienduizenden euro’s aan investeringen ten spijt of ten beste: sommige moeders gaan wel heel ver om hun dochter met de begeerde megatrofee in de armpjes van dochterlief huiswaarts te kunnen keren.

De veelbesproken serie is een van de bronnen van inspiratie voor Plien (van Bennekom) en Bianca (Krijgsman) voor hun zesde gezamenlijke theatervoorstelling Gaat het nog door?. Dit tv-voer is koren op de molen voor dit cabaretduo, dat sinds hun onderscheiding op Cameretten 1996 succes op succes stapelt en dat met de tv-serie (!) Zaai met de personages Irma Johanna Iepma, Ingrid Mastenbreurtje en Siemen de postbode, de harten van jong en wist te raken. Deze zelfde plattelandsmeisjes Irma en Ingrid – maar dan als hun oudere versie Jeltje en Meike – waren ook te zien in hun doorbraaktheatervoorstelling Biks (1996): twee boerenmeiden die in korte broek en rubberlaarzen huishielden. In datzelfde programma traden ook de giecheltrutten, beter gezegd: tieners Tanja en Kitty aan, net als de Blote Mannen. De laatsten speelden hartstochtelijk strandvolleybal zónder daarbij van hun polstasje afstand te doen.

Wildsafari
Het tweetal heeft meer meer dan legendarische acts op het repertoire, stuk voor stuk sketches om van te watertanden, om mee te schuddebuiken. Zoals hun auditie als ET in 2001 voor de toenmalige Nederlandse Cabaretdagen. In Ngoronga (2001) trokken ze als twee ontevreden dames de savanne van donker Afrika in, op wildsafari, comfortabel gezeten op de rug van de clichénegers die hen door de Tanzaniaanse krater torsten. Ook in die voorstelling de act met Winnifred en Ellemijn, die nieuwe borsten wensen omdat de hunne immers meters- en al jarenlang slap hangen.

Maar ze spelen dus ook mannen. Die een drukke verkeersader oversteken bijvoorbeeld, uit Wie dan allemaal (2008). Daarbij moeten de twee zich, staande tussen het razende vervoer in, boosaardige verwensingen laten welgevallen. En als een hond zich laat zien, moet die het bezuren. Een geval van pech. En in datzelfde Wie dan allemaal werden we deelgenoot van de lotgevallen van twee alleenstaande broers en twee mislukte kunstenaressen.

Puntbeha
Typetjes ‘over the top’. Dat is, dat zíjn Plien en Bianca op hun best. Graag verwijzen ze naar door hen geadoreerde Britse comédiennes French & Saunders. In uiteenlopende en vaak hilarische sketches ondergingen zij de meest uiteenlopende metamorfoses. Vooral de sketch waarin ze Madonna op de hak nemen, compleet met de bekende ‘puntbeha’, is wereldwijd op het netvlies gebrand.

Nu dus 25 jaar samen op het theaterpodium. Maar de beste acts uit het verleden, die hebben ze al ten beste gegeven in het vorige programma Heb je hun weer. En dus moesten ze in hun onofficiële jubileumoptreden Gaat het nog door? met nieuwe acts komen. Zoals die dus rond Toddlers & Tiaras.

In Gaat het nog door?, dat is genomineerd voor een Poelifinario als beste cabaretvoorstelling van 2015, trakteren ze een avond lang op een unieke mix van hartverscheurende humor en ontroerende hilariteit. Er staat daartoe een stoet van typeringen, van glitterkleuters tot sneue jazz-zangeressen en een balletduo-in-paniek, al ongeduldig in de coulissen te popelen.

Plien en Bianca: Gaat het nog door? Te zien op maandag 11 januari 2016 in Theater Diligentia. Meer informatie: plienenbianca.nl en diligentia-pepijn.nl. Telefonisch kaarten reserveren: 070-3610540.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s