Roept u maar

‘Improcabaret’

Ooit ontwikkelde ‘improcabaretgroep Op Sterk Water (OSW) met omroeporganisatie BNN een tv-programma, dat later De Lama’s werd gedoopt. “Op een gegeven moment zijn we eruit gestapt. Het werd wat ons betreft wat te plat.” Toch wordt OSW steevast vergeleken met het type cabaret dat De Lama’s in Nederland groot hebben gemaakt, dat van het improvisatiecabaret. “Het verschil is dat zij alles welbedoeld laten mislukken,”  zegt Tim Zeegers, een van de drijvende krachten achter OSW, “terwijl wij een theateravond maken met de bedoeling om scenes en sketches tot een goed einde te brengen. We bewijzen graag dat onze houdbaarheidsdatum langer is en dat improviseren veel meer is dan een truc of een spelletje.”

Op Sterk Water is een in 1991 opgericht collectief van cabaretiers, acteurs, muzikanten en taalkunstenaars dat zijn muzikaliteit, humor en snelheid in dienst stelt van het publiek. Tim: “Op basis van aanwijzingen, woorden en opmerkingen die uit het publiek opborrelen, bouwen we sketches, scènes en liedjes – die daardoor iedere avond opnieuw weer nieuw en origineel zijn.” Daarmee houdt OSW een genre levend dat in Nederland in de jaren zestig werd geintroduceerd, door de legendarische sneldichter Willy Alfredo, die toen voor het eerst a l’improviste en live het Nederlandse tv-publiek inpalmde met de gevleugeld geworden woorden: ‘Roept u maar’. Het is een genre waarin het varen op de automatische piloot vrijwel onmogelijk is, en als dat gebeurt is het leergeld dat moet worden betaald vaak aanzienlijk. “Het kakt onmiddellijk in als je niet voortdurend scherp en oorspronkelijk bent. Je hebt niets om op terug te vallen. We hebben weleens geprobeerd oude dingen van stal te halen en opnieuw in ons programma in te passen, maar zoiets werd zelden een succes. Dat doen we dus niet meer.” Toch mislukken hun improvisaties zelden. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? “We proberen vaak dingen uit in ons ‘huistheater’, het Comedy Theater in de Amsterdamse Nes, en vroeger in Theater PePijn. Het publiek weet dan van tevoren dat het kan mislukken wat we doen. Op die avonden ontstaan vaak wel de ideeen die werken.”

Naast theatertours is Op Sterk Water de afgelopen jaren vaak te zien geweest op festivals als Lowlands, Laughing Maters, en Zwartecross. En elke woensdag improviseren ze een Claxsong of een Beroept u maar in Stenders’ eetvermaak op 3fm radio.  Drukke boel dus. Voor Zeegers komt daar bij dat hij zes weken geleden vader is geworden. “Dat is pas improviseren”, zeg Zeegers, “een baby houdt je ’s nachts uit je slaap. Gelukkig ben ik een avondmens, dus ik was ‘s nachts altijd al vaak in de weer.”

Op Sterk Water is op do 26 mei te zien in Theater Diligentia. Meer informatie op www.opsterkwater.nl. Toegangskaarten reserveren: (070) 3610540.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s