‘Jij moet gewoon beetje gunning doen’

Homemade cabaret van De Borrelnootjez

‘Want Turkije altijd nummer een’, ‘Jij moet gewoon beetje gunning doen’. En: ‘Zeg woellah, ben jij autotune vergeten?’ Een greep uit de inmiddels ‘wereldberoemde’ uitspraken van dé YouTube-sensatie in Nederland: De Borrelnootjez. Ze groeiden uit tot een fenomeen op YouTube door hun sketches, zoals het Turkije Journaal, Mocro Late Night Show en – met 1,4 miljoen views – zangeres Zou Zou Zoubida. En het EK Voetbal. Moeten we het daar werkelijk nog over hebben? Jawel, want in tegenstelling tot Oranje scoorden de homemade cabaretiers van De Borrelnootjez met hun EK-lied Allez Allez Hup Hup een culthit. In het tv-programma De Halve Maan van de NTR zijn ze kind aan huis. ‘Die gasten zijn echt feshkell… Ik heb liever borrelnootjes op m’n bruiloft dan dakka!!’, laat een kijker weten. Het wachten was dan ook op het moment dat ze de planken op zouden gaan. Na try-outs, voor volle zalen in Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam het afgelopen voorjaar, zijn De Borrelnootjez terug in Theater aan het Spui met Borrelnation.

Komische verhalen, vaak uit het leven gegrepen. Typetjes, gevatte grappen en een flinke dosis zelfspot. Aanplaksnorren en soms een een onvervalste Brabants tongval: ‘Zo nu en dan kan die genante gevuul gewoon daar zijn’. In hun sketches nemen ze alles en iedereen op de hak, niets en niemand blijft gespaard: Arabieren, Afrikanen, Turken én Nederlanders worden genadeloos door de mangelmolen gehaald.

“Twee jaar geleden deed ik mee aan een talentenjacht in Theater aan het Spui omdat iedereen zei dat ik goed in typetjes was”, kijkt Hamza Benrami terug op de bliksemcarrière die hij zelf heeft veroorzaakt. Hij is de spil van het trio dat hij ondertussen met Khalid Akouzdame en Yassine Hajdaoui heeft gevormd. “Die wedstrijd won ik. Daarna heb ik de eerste aflevering van het Turkije Journaal gemaakt, en daarna en samen met Khalid, de benjamin van onze vriendengroep, een filmpje waarin ik Al Pacino imiteerde. Die werden stuk voor stuk opeens enorme hits op YouTube”. Hun filmpjes ontstaan doorgaans ‘spontaan’ en schetsen situaties die uit het leven gegrepen zijn. “We werken niet met een script of een scenario”, zegt de Hagenees. Hoewel: “Tegenwoordig moet het soms wel wat strakker”. Maar een echte boodschap is het drietal nog altijd vreemd, of het moet zijn dat ze ‘willen laten zien hoe zij de samenleving ervaren’. Freestyle, noemt Benrami het. “Noem het van mijn part ziekelijke humor”. Voorbeelden? Antihuishoudbeurs-tips voor mannen, het opstellen van een banga-lijstje, een persiflage op het Waterloo van Job Cohen.

De eerste keer gedrieën op het podium, met mensen van vlees en bloed op drie meter afstand, bracht eerst ‘gezonde nervositeit’ bij ze teweeg. “Maar door het enthousiaste publiek dat we steeds voor ons hebben, werpen we dat juk vrijwel meteen van ons af”. In de theatervoorstelling passeren typetjes uit hun filmpjes in levenden lijve de revue. Zo zien we Bullent Bum Bum, Faruhk Servet, Badr Hari, Fatah & Miloud Bouqarda en Zoubida. Deze ‘thuglady van de streetz’ is een echte femme fatale. In de videoclip met haar zie je onder andere Appa, Fouradi, Sef en Sjaak langskomen. Ze weet Fouradi niet te overtuigen van haar zangkunsten, maar rapper Appa heeft wel interesse in Zoubida. Zijn enige probleem is de Opel Golf 3 waarin hij rijdt. Zou Zou: ‘Ik hoop dat je minstens high class rijdt, dus je hoeft echt niet te komen met een Golfje drie, vier of vijf’.

Hun naam? “Ik werd altijd al ‘borrel’ genoemd, en we willen graag gezellige, relaxte dingen doen. Zo zijn we op De Borrelnootjez gekomen, met een z inderdaad. Vandaar de titel Borrelnation”.

Borrelnation door De Borrelnootjez is op zaterdag 23 juni te zien in Theater aan het Spui. Meer informatie op www.theateraanhetspui.nl en www.borrelnootjez.nl. Telefonisch reserveren: (070) 346 52 72.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s