Startersloket voor nieuwe samenleving

Acteursgroep Wunderbaum de barricaden op

Met The New Forest nemen de spelers van acteursgroep Wunderbaum een rol als wereldverbeteraar aan. Ze doen de komende vier jaar een poging om te komen tot een blauwdruk voor een toekomstige, nieuwe en alternatieve samenleving.

Hoe sticht je een nieuwe samenleving? Voor acteursgroep Wunderbaum is deze vraag dagelijkse kost voor wat de komende jaren moet gaan uitmonden in een voortgaande voorstellingenreeks over thema’s als energie, orde, geloof, seks, hoop en liefde. Aan sprankelende ideeën dan ook geen gebrek: er is, onder meer, een handige ‘Regime-O-Meter’ waarmee je kunt bepalen welke staatsvorm het beste bij je past, er is een stoomcursus ‘society building for dummies’ ontwikkeld die laat zien hoe het in vergunningenland aan toe gaat, en er is een formulier voor een gemeentelijke vergunningaanvraag (type B / C) voor een nieuwe samenleving. “In de bestaande samenleving kun je vergunningen aanvragen. Evenementenvergunningen, omgevingsvergunningen… het kan niet op. Welkom in de wondere wereld van de bureaucratie”, zegt Walter Bart van het acteurscollectief.

De hemelbestormers van Wunderbaum nemen in The New Forest – Het Begin afscheid van de democratie, bezien, beurtelings met ernst en luim, de opeenstapeling van weeffouten in de wereld en bereiden zich radicaal voor op niets minder dan de onvermijdelijke maar totale afbraak. “Voor dat laatste hebben we zelfs een kickbokscursus doorlopen,” grijnst Walter Bart, acteur bij het vijfkoppige collectief. Hij verwijst naar de radicale socioloog Willem Schinkel, met wie Wunderbaum kennismaakte als gevolg van een aflevering van de tv-reeks Zomergasten. Het is door diens denkbeelden dat het collectief zich voor The New Forest met name liet inspireren: “Als democratie de meest menselijke manier van menselijk samenleven is, betekent het dat die nooit helemaal af is. Wel is het de vraag of die democratische organisatie van het menselijk samenzijn hier en nu al is gerealiseerd. Het is een groot probleem dat we doorgaans denken: ‘Democratie, dat hebben we ongeveer wel, daar hoeven we niet echt meer over na te denken’. Het probleem begint dan precies dáár. We zeggen dan eigenlijk: de vrijheid is gerealiseerd. Maar die vrijheid staat permanent onder druk”.

De ambitie van Wunderbaum met de reeks voorstellingen is volgens Bart glashelder: “In weerwil van het huidige crisisklimaat zoeken we nieuwe maatschappelijke kansen”. Maar waar liggen de kansen in onze superkapitalistische casino-economie, vraagt de groep zich terecht af. En ze antwoordt zelf alvast met prikkelende vervolgvragen: De bestaande samenleving functioneert, al met al, toch best prima? Onze huidige democratie is uiteindelijk toch het meest menselijke systeem? Volgens Bart gloort achter de werkelijkheid iets nieuws. “Een nieuwe realiteit. Te midden van de mondiale crisis voel je haar aanwezigheid”. Daarvan getuigen volgens hem onder meer de internationale Occupy-beweging en de oproep tot het vestigen van de G1000 door de bekende Belgische schrijver David van Reybrouck. Bart ziet de voorstelling The New Forest – er wordt al met al ook nog ‘gewoon’ geacteerd, en zelfs heel goed geacteerd – als een ‘levend theatraal pamflet’. “Experimenteren in de starheid van de realiteit kan nu eenmaal niet of nauwelijks. Bezie deze beginvoorstelling daarom als een analyse van oude ideeën , een tabula rasa die eindigt in een wit vlak”.

Maar hoe begin je aan zoiets? Hoe leg je zoiets aan als het stichten van een nieuwe samenleving? Bart: “Allereerst heeft The New Forest allerlei verschijningsvormen. De voorstellingen natuurlijk, maar er is ook een grensverleggende New Forest-nederzetting aan het Hofplein in Rotterdam, onze thuisstad. Daar kun je inwoners van The New Forest ontmoeten: CEO’s, wijkagenten, dansers, gentechnologen, copywriters, filmmakers en je eigen vrienden”. En er is een website.

Zelf ook van plan om een nieuwe samenleving te stichten? Behoefte aan een risicoanalyse? Maar geen idee bij welk loket je terecht kunt? Wunderbaum helpt graag een handje. “Creëer The New Forest virtueel, via een interactief online platform,” spoort Bart aan.

Wunderbaum: The New Forest – Het Begin is op 16 maart te zien in Theater aan het Spui. Meer informatie: www.wunderbaum.nl en www.theateraanhetspui.nl. Telefonisch reserveren: (070) 346 52 72.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s