Democratie onder het vergrootglas

Haagse wethouder Cultuur Bolle leidt theatraal debat

Een theatraal debat, moderne hagenpreek en een verzetsdaad ineen. De Verlichting is stuk doet op zaterdag 14 februari Den Haag aan, met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht, de raadszaal als decor, en de Haagse wethouder Marieke Bolle als voorzitter.

Uitzoomen, noemt Floris van Delft het. Weg van de staat van permanente verongelijktheid waarin Nederland en de Nederlanders lijken te bivakkeren. Regisseur Floris van Delft onderzocht zijn groeiende onvrede met de democratie in Nederland. “Iedereen buitelt aldoor over elkaar heen: burgers over politici, politici over burgers, en de leden van die groepen buitelen ook nog eens over zichzelf heen. Met als gevolg dat elke dag er wel weer een brandje te blussen is in de BV Nederland.” Hij vermoedt een identiteitscrisis, in beide kampen. “Vanaf het moment dat politici ‘hun’ burgers als klanten zijn gaan zien, zijn de burgers daarna van de weeromstuit de politiek als een bedrijf gaan beschouwen.” Van Delft meende dat hij iets met zijn onvrede móest doen, voegde de daad bij het woord en maakte een voorstelling die de democratie onder een vergrootglas legt. “Waar het mij om gaat, is vragen naar ruimte, ruimte om na te denken, om buiten de waan van de dag eens wat principiële vragen te kunnen stellen.”

Hij kwam op het idee toen hij Country of my Skull (De kleur van mijn hart) van Antjie Krog las. Daarin is het effect beschreven van de Waarheidsommissie die Zuid-Afrika naar het apartheidsbewind instelde. “Het bij voorbaat reinigende vermogen dat van zo’n instituut uitgaat, dat fascineerde me. De Verlichting is stuk geeft als het ware zo’n Waarheidscommisie te zien, een theatrale vorm daarvan, met de democratie in Nederland die in het beklaagdenbankje plaatsneemt.”

Op De Verlichting is stuk past niet zomaar een etiket. Het is een theatraal debat, moderne hagenpreek en verzetsdaad ineen. “Zonder soft te worden, maar mét stijl en een beetje humor”, zegt Van Delft. “Geen politiek entertainment zoals onze volksvertegenwoordigers die opvoeren, maar een bijeenkomst waar de inhoud niet wordt geschuwd.” Hij fileert de democratie door zich te wapenen met drie acteurs en bijdragen van vijf schrijvende opinieleiders, onder wie Mei Li Vos, Marius Ernsting, Zeeger Ernsting, Remko van Broekhoven en Enver Husicic. Als gelegeheidsvoorzitter treed Marieke Bolle op. Aan de Haagse wethouder van Cultuur en Financiën Marieke Bolle (PvdA), tevens stadsdeelwethouder van Segbroek, is het recht voorbehouden om aan het einde van de avond een conclusie over de staat van de democratie in Den Haag te trekken.

De deelname van de PVV – uitgerekend in de stad Den Haag, bakermat en dagelijks strijdtoneel van de democratie in onze Lage Landen – aan de nu snel naderende gemeenteraadsverkiezingen, maakt de opvoering extra pikant. Van Delft haast zich te vrijwaren van vooringenomenheid: “Ikzelf breng in dit stuk geen mening naar voren, het is geen pamflet. Bovendien is er in een moment voorzien waarop bezoekers, burgers dus, hun mening naar voren kunnen brengen. Het stuk staat hier in ieder geval waar het moet staan, in de stad bij uitstek waar politiek bedreven wordt.”
De Verlichting is stuk – misschien wordt het tijd voor spaarlampen?

Floris van Delft: De Verlichting is stuk – on tour op zaterdag 14 februari, 16.00 uur.  Verzamelen in Theater aan het Spui om 15.30 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s