‘Op die leeftijd staat alles op scherp’

De Masja-monologen zijn op de huid geschreven van actrice Lindertje Mans. Schrijver/regisseur Maureen Versprille licht toe.

‘Nou ja, je wil geen spelbreker zijn en ik had die nieuwe bh aan die ik van mijn moeder had gekregen, dus ik stond niet echt voor lul’. Masja, vijftien is ze. Tiptop. Rozegekleurde stoffen sneakers met van die dikke, beige zolen en idem half versmolten stiksels. Te groot voor het tafellaken, te klein voor het servet. Ze is het lijdende voorwerp in een reeks van vier monologen die afzonderlijk maar ook als vervolgverhaal te ondergaan zijn. “Op die leeftijd staat alles op scherp”, zegt haar bedenker, de script- en theaterschrijfster Maureen Versprille. Volgens haar is Masja puur: “Ze weet wat wel of niet goed is, en ze probeert zich aan te passen opdat ze niet alleen komt te staan. Dat is een worsteling die niet alleen zij en haar leeftijdgenoten doormaken, maar die wij allemaal, bij voortduring, ondergaan, jong of oud. In die zin staat Masja model voor ons allen, voor eenieder, voor wie dan ook. De voorstelling is dus zeker niet alleen bedoeld voor pubermeisjes van vijftien, hoewel Masja’s binnenwereld centraal staat.” Bij het creëren van haar personage heeft Versprille, zelf moeder van twee inmiddels uit de kluiten gewassen dochters, zich onder meer laten leiden door gedachten die bij haar opkwamen bij het zien van een striptekening van Peter van Straaten. “Daarin vraagt een pronte jonge meid met alles erop en eraan met kinderstemmetje aan haar vader of de Donald Duck bij de post zit”.
De eerste schetsen van Masja ontstonden bij de Haagse theaterschool Rabarber, waar Versprille tot 2010 als docente drama werkzaam was. Het afgelopen seizoen waren er al eens enkele ‘inspeelvoorstellingen’ in de foyer van Theater aan het Spui te zien, in het vestzaktheatertje ‘Bij Herman’. Positieve reacties sterkten haar in het voornemen voor een reeks monologen. En nu is er dus een serie van liefst vier. “Dat komt ook doordat ik veel voor tv en film schrijf, daar komen series vaker voor dan in het theater” zo verklaart Versprille de trits aan monologen. Bovendien, zo zegt ze, vloeien de woorden haar bijna als vanzelf op papier: “Masja zit in m’n hoofd, ik hoor haar bij wijze van spreken denken en hardop praten”. Drie monologen zijn nog dit jaar te zien; de vierde in januari. “In die laatste monoloog culmineren de lotgevallen van Masja tot hetgeen zich in de drie eerdere stukken heeft afgetekend”, zegt Versprille.

Actrice Lindertje Mans, bekend van de Firma MES, verleent contouren aan bakvis Masja. “Ik heb Lindertje leren kennen als een prachtactrice. En ze is iemand die graag nadenkt over haar rol, die hardop met je meedenkt, ze is niet iemand die gemakkelijk achteroverleunend snel een typetje creëert, maar die haar eigen gedachten formuleert over de vraag wie of wat Masja is of moet zijn”, aldus de Haagse schrijfster, die de voorstellingen zelf regisseert en waarvoor Rosa Sanne muziek componeert die het innerlijk van Masja verklankt.

Masja is de eerste productie van de kersverse stichting Babelvis. Versprille richtte het initiatief op in samenspraak met acteur Dennis Rudge. “Voor deze eerste productie hebben we financiële ondersteuning gehad van de gemeente Den Haag en enkele fondsen. We hopen dat we de komende tijd vaker van ons kunnen laten horen”, zegt Versprille, die in 2003 een Gouden Kalf won met het script voor de korte film De Grotten van Han van Vloten, en samen met regisseur Hans van den Boom de toneeltekst schreef voor de voorstelling Carmen, een coproductie van Stella Den Haag en het Nationale Toneel in het seizoen 2008-2009.

Masja monologen door Stichting Babelvis. De eerste monoloog is te zien op maandag 24 en dinsdag 25 september in Theater aan het Spui. Meer informatie op ww.theateraanhetspui.nl. Telefonisch kaarten reserveren op (070) 346 52 72.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s