Verraad, verlies en broederschap

HNTjong met De Gebroeders Leeuwenhart present op festival De Betovering

Vrijdag [18 oktober] gaat De Betovering, het jaarlijkse internationale kunstfestival voor kinderen tot en met 12 jaar, weer voor dik een week in Den Haag los. HNTjong speelt op het festival de première van De Gebroeders Leeuwenhart, een familievoorstelling voor 8+ en ouder(s). 

Het jeugdtheatergezelschap van Den Haag speelt een bewerking van Astrid Lindgren’s prachtvertelling. In dit jeugdboek van de geestesmoeder van levensfilosofe Pippi Langkous ontmoeten de jonge broers Kruimel en Jonathan Leeuwenhart elkaar in het paradijselijke, sprookjesachtige Nangijala, een plek ver voorbij de sterren waar de tijd anders werkt dan hier. Toch is niet alles er zo mooi als het lijkt, want de wrede heerser Tengil houdt het land in zijn macht. Zijn vreselijkste wapen is de draak Katla. Kunnen de broers dit monster verslaan? Lindgren’s kinderboek werd in 1975 bekroond met een Zilveren Griffel.

In haar vertelsel over de broers is de laatste de jongste van de twee, en ernstig ziek. “Als er thuis plots brand uitbreekt en Jonathan dat niet overleeft, blijft Kruimel alleen over,” weet muzikant/acteur Viktor Griffioen. “Aan de hand van een fantasie die Jonathan hem verteld heeft, droomt Kruimel zijn eigen verhaal bij elkaar, totdat ook hij te overlijden komt,” legt hij de plot van het boek in zijn eigen woorden uit. “In dit stuk laten wij Jonathan en Kruimel dat als een toneelstuk beleven. Jonathan kiest daarvoor omdat hij zijn broer wil leren omgaan met diens angst voor de dood. Ze gaan dus niet dood, maar spelen dat wel.”

Viktor Griffioen tekent voor de muziek bij de voorstelling, waar nieuwe HNT-aanwinst Rick Paul van Mulligen de oudere broer speelt en Teun Luijkx de jonge. Griffioen: “Ik speel de dubbelrol van buurman die muzikant is en vaak bij de familie van de broers over de vloer komt.”

“De muziek die ik heb geschreven is niet al te letterlijk maar eerder poëtisch, en zonder dat die kinderachtig, expliciet of juist te vaag is. Voor mij was de uitdaging om daarbij Nederlandse teksten te schrijven. Voor muziek is dat een lompe taal, vind ik. Toch moet het ook weer geen rijmelarij worden. In de muziekteksten heb ik de grenzen opgezocht van wat je een kind kan voorschotelen. Er staat geen band op het podium, maar wel zingt iedereen van de cast een couplet en wordt er live muziek gemaakt met alleen gitaar en een voettrommel.”

“Mijn kinderen van 8 en 6 waren al aan het boek bezig nog voordat ik ermee op de proppen kwam,” lacht Griffioen. “Ik ben het boek nu voor de tweede keer met ze aan het lezen. Het is supermooi materiaal. Hier bij HNTjong stoeien we er wat mee. We willen er een voorstelling van maken die gaat over de kracht van verhalen vertellen en over de troost die je in een verhaal kunt vinden, geen lichte kost nee, maar dat vind ik er juist het mooie aan.”

HNTjong, De Gebroeders Leeuwenhart (8+), donderdag 17 en zaterdag 19 oktober 2019, en vrijdag 13 en zaterdag 14 december 2019, 19.30 uur, Theater aan het Spui. Meer informatie: www.hnt.nl

De Betovering, vrijdag 18 t/m zaterdag 26 oktober 2019. Meer informatie: www.debetovering.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s