De Kosmonaut presenteert Vertigo II
Een verrassende theateravond over het einde van de wereld. De Kosmonaut, platform voor nieuwe theaterteksten, houdt voor de tweede keer een minifestival in Branoul.
‘Drink een week lang elke dag veel te veel. Vertel je innerlijk kind dat het zijn bek moet houden. Leer hoe je varkens moet verzorgen’. De vraag luidt: Wat doe je als weet dat de wereld zal vergaan? De nacht dat de wereld (niet) verging is de titel van de tweede editie van het ‘minifestival’ Vertigo, een jongehondenfestival waarin jeugdig toneelschrijverstalent mag ruiken aan het grote, het ‘echte’ werk, met Theater Branoul deze keer nog als epicentrum. Waar de eerste editie het fin de siècle als bindend topic had, is volgens het organiserende ‘platform voor nieuwe theaterteksten’ De Kosmonaut – plaats van vestiging: Den Haag – de tweede editie een apocalyptische theateravond over het einde van de wereld en alles wat daarna komt. De toneelschrijversavond geeft bovenal losjes een mooie stand van zaken weer in de hoogstandjes die recentelijk afgestudeerde toneelschrijvers (Rineke Roosenboom, Frank Siera en Koen Caris), en min ofm meer gelouterde regisseurs (Alexander de Vree, Ellen Goemans en Monique Baas) en spelers (onder wie trouwens‘oudgediende’ Tom Jansen) nu en in de nabije toekomst in petto hebben. “Dit thema dwingt schrijvers ertoe stelling te nemen”, zegt Koen Caris, een van de tekstschrijvers, tevens oprichters van De Kosmonaut. “Het grote verschil met vorig jaar is dat de stukken niet alleen hetzelfde concrete uitgangspunt beschrijven, namelijk twee mensen die de dag na de nacht dat de wereld (niet) verging, delen. Het grote verschil met vorig jaar is, denk ik, dat de stukken nu niet alleen een enkel thema delen (zoals toen fin de siècle) met hetzelfde concrete uitgangspunt: twee mensen, de dag na de nacht dat de wereld (niet) verging. Dat hebben we deze keer willen voorkomen. Het gaat opnieuw om drie afzonderlijke voorstellingen, maar door de focus op één enkel thema dienen de verschillen in schrijf- regie- en speelstijl zich des te pregnanter aan. Het dwingt hen te zeggen wat nú moet gebeuren. Terwijl het toch ook opzichzelfstaande voorstellingen zijn”.
De Kosmonaut werd twee jaar geleden opgezet door een aantal blije afgestudeerden aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten: opgezet met Annet Bremen, Koen Caris, Ninke Overbeek en Sytze Schalk. Ze besloten tot de oprichting van een productiehuis voor schrijvers. Caris: “Dat was juist in de tijd dat allerlei productiehuizen in de kunsten bedreigd werden in hun bestaan, vanwege de bezuinigingen die toen onontkoombaar bleken. Wij, een aantal niet-gevestigde toneelschrijvers, meenden daartegen een tegengewicht te bieden. Voor deze tweede editie van Vertigo meldden zich liefst vijfendertig schrijvers aan. Kun je nagaan hoezeer ruimte, ook letterlijk, voor talentontwikkeling nodig is. We hebben lang lopen dubben over onze plaats van vestiging, maar kozen uiteindelijk volmondig voor Den Haag. Aan de ene kant omdat hier niet blasé wordt aangekeken tegen wéér een nieuw initiatief; anderzijds doordat Branouls directeur Bob Schwarze ons met wijdopen armen welkom heette”. Neemt niet weg dat De Kosmonaut volgend seizoen zijn intrek neemt in Theater aan het Spui: “Het biedt ons een kans op meer inhoudelijke ontwikkeling, hoewel we ook dit jaar in Branoul de mogelijkheid hebben gekregen, en opgepakt, op het organiseren van masterclasses en educatieprojecten”.
Voor Vertigo II werden de schrijvers in hun ‘schrijftraject’ begeleid door ervaren theatermakers als Marcus Azzini (Oostpool), Simon Hoogendijk en Willem de Wolf. Ook krijgen De Kosmonaut en de deelnemende schrijvers in dit project naast Branoul ondersteuning van de Haagse festivals Writer’s Unlimited en Crossing Border.
De Kosmonaut met Vertigo II: De nacht dat de wereld (niet) verging. Te zien in Theater Branoul van vrijdag 17 tot en met vrijdag 31 mei. Meer informatie: www.dekosmonaut.nl en www.branoul.nl. Telefonisch kaarten reserveren: (070) 365 72 85.