Crisis bij de Koninklijke Schouwburg

Fusie met Nationale Toneel onderwerp van onderzoek, toekomst onduidelijk

Den Haag Centraal
Door Annerieke Simeone en Eric Korsten

Hedwig Verhoeven, zakelijk directeur van de Koninklijke Schouwburg (KS), heeft per 1 december haar werkzaamheden neergelegd. Dat blijkt uit een mail bestemd voor externe relaties. De reden is ‘een verschil van inzicht over de toekomstige aansturing van de Koninklijke Schouwburg’. Wat dat verschil van inzicht is, wil Pierre Heijnen, voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van de KS, niet zeggen. “Dat is iets tussen werkgever en werknemer”. Ook Verhoeven onthoudt zich van commentaar over de toedracht: “Dat heb ik zo afgesproken en dat lijkt mij het beste voor de Schouwburg”.

Simon van Driel, voormalig lid van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer en nu werkzaam in meerdere bestuursfuncties, neemt haar werkzaamheden tijdelijk waar. Van Driel wil niks loslaten over de kwestie, behalve dat hij begin januari meer duidelijkheid kan bieden over de toekomstvisie van de Schouwburg. Verhoeven werd in 2010 aangesteld ‘om een intensievere samenwerking met collega-instellingen te realiseren en de relaties met de zakelijke markt te verdiepen’. De RvT laat weten dat Verhoeven ‘een gezonde financiële basis achterlaat’. Toch liep de samenwerking met het personeel weleens stroef. Intern werd ze gezien als ‘iemand die moeilijk beslissingen neemt’. In de Haagse theaterwereld is het eveneens geen geheim dat Verhoeven en artistiek directeur Oscar Wibaut moeilijk door een deur konden. Een enkeling speculeert zelfs dat zij een rol speelde in de burn-out die Wibaut een jaar geleden kreeg. Maar nu Verhoeven van het podium is verdwenen, is het nog maar de vraag of Wibaut zelf mag aanblijven. Heijnen geeft geen uitsluitsel: “Ik kan daar geen enkele mededeling over doen”. Wibaut was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Simons
Ondertussen lijkt ook de toekomst van de zogenaamde Toneelalliantie, een samenwerking tussen de KS, het Nationale Toneel, de Theaters Diligentia/Pepijn en Theater aan het Spui in het gedrang te komen. Cees Debets, directeur van Theater aan het Spui, maakt zich zorgen. “We hebben nu wel praktische zaken geregeld, zoals een gezamenlijk ticketsysteem, maar verder hebben we elkaar weinig meer gesproken sinds de ziekte van Oscar”. Een echte artistieke signatuur ontbreekt volgens hem. “Ik ben benieuwd naar de koers die Van Driel gaat varen. De tijd gaat dringen, want volgend jaar moeten ideeën voor een nieuw kunstenplan op tafel liggen”.

Volgens een ingewijde bron binnen de KS geldt de situatie rond Johan Simons in Rotterdam als lichtend voorbeeld voor de Haagse schouwburg Vanaf 2017 wordt Simons artistiek directeur van Theater Rotterdam, een collectief waarin Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg, Wunderbaum en Productiehuis Rotterdam zich hebben verenigd. In de Haagse equivalent zou artistiek leider van het Nationale Toneel (NT), Theu Boermans, naar voren kunnen worden geschoven. Maar ook andere allianties behoren tot de mogelijkheden. Hoewel Heijnen daar eveneens geen concrete uitspraken over wil doen, is volgens hem ‘alles denkbaar’. Pien van Gemert, hoofd communicatie van het NT, bevestigt dat er gekeken wordt naar een intensievere samenwerking tussen beide podia, maar ontkent dat Boermans daarin een bijzondere rol zal spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s